Saturday, October 25, 2014

Bangla, siapa dia di pandangan kita ?



Beberapa hari lepas, aku dan a few kawan maahad , berusrah dengan Sir Azman .
 
 Sir ada cerita tentang kisah seorang bangla ni. Dia ni pekerja bina surau untuk sekolah. One day, Allah takdirkan dia dilanggar kereta depan sekolah, parah. Masuk hospital. So suatu hari ni, Sir ada baca tentang Benz Ali. Boleh google tentang siapa benz ali. Tapi sekali tu dia ada kata “ golongan agama ni bercakap tentang agama, tapi bila lalu kawasan setinggan boleh lalu saja buat tak tau. Tapi aku ni  pulak yang melawat dan tolong orang-orang susah di kawasan setinggan ! “. Ya, memang tak patut la nak kata salah bercakap tentang agama, but he have a point. Sir time tu kata macam “ uih macam dia kata kat aku ! “, memang terasa. Sir mengaku dia tersilap. Silap sebab tak ada seorang pun pi melawat bangla yang accident tu ! Parah kot. Cuba la kan, kalau pelajar sekolah yang accident, atau orang kampong accident, mesti ada orang melawat. Tapi disebabkan dia hanyalah seorang bangla, no one visits him ! Sedangkan dia lah yang tolong bina surau pulak tu . Then Sir pun pi jumpa ketua pekerja bina surau tu, rupa-rupanya teksi nak pi hospital RM200 ! Pi RM100, balik RM100 ! Ya Allah, that really is a big amount. So, sir pun bawa la ketua tu ikut sekali bawak pi hospital. Tapi, ditakdirkan Allah, sampai-sampai hospital, tak boleh melawat. Nak melawat lagi sebulan baru boleh. Sir pi jumpa ramai pegawai minta jugak nak pi melawat, kesian la bangla tu takda family kat sini, alone . At last, dapat jugak, 3 hari lepas tu boleh pi melawat. Alhamdulillah, so balik lah lepas tu, plan nak mai lagi 3 hari. Tapi Allah punya perancangan takdak sapa boleh jangka. Bangla esok tu nak balik dah negara dia. Tak dapat jugak jumpa dan melawat bangla tu. So at last, sekolah bagi bantuan kewangan kat bangla tu.
   Apa yang Sir nak sampaikan, kadang hidayah ni datang dari pelbagai arah. Sir tersedar kesalahan dia daripada kata-kata seorang yang tak percayakan agama ! Bukan nak kata Benz Ali tu bagus, tak ! Tapi kita takkan pernah tahu siapa yang akan sedarkan kita !

  In this life, actually kan, do you know , kita ni manusia banyak diuji dengan apa ? Sami’ wa basir. Pendengaran dan penglihatan. Banyak disebut di dalam al-qur’an. Dalam erti kata lain, audio dan visual .Amanah Allah, kita guna untuk lihat apa ? kita guna untuk dengar apa ? Tanya balik pada diri. Did we spend amanah Allah ni untuk jalan maksiat atau jalan yang Allah redha ? Just remember, semuanya bukan milik kita, tapi milik Allah. Clearly, Allah boleh tarik bila-bila masa yang Dia nak , dan of course kita takkan dapat haling walau sesaat. Kun fayakun !
   GERAKAN PEMIKIRAN. Mana tahu, takut-takut kita tengah syok dok hidup, rupanya orang lain dah berfikiran jauh. Tambah-tambah buat pelajar universiti,  hidup asyik dengan kuliah.Cubalah explore hidup, berfikiran jauh dan kritis. Hey,kita takkan rugi tahu ! Untung lagi lah wallaweyy , insyaAllah.

   And the HIGHLIGHT point here that I want to make, HIDUP ini UJIAN. Nak ke tak nak, tiada sesiapa yang akan terlepas dari ujian . Contoh kan, in exam week ,bila kita bangun tidur saja terfikir pasal exam. Buat apapun terfikir exam. Nak keluar jejalan pun macam berat hati sebab asyik fikir pasal exam ! tapi, pernah tak kita bangun-bangun tidur, terfikir hidup ini ujian ?! Seriesly, this life aint real kalau tak dapat apa-apa ujian. Sebab ujian lah yang akan toughen kan kita, akan handsome kan kita lagi, akan make us more cool, akan lebih tabah sabar ! Biarlah target hidup tu buat apapun, ingat hidup ni ujian, dan kita nak buat yang terbaik untuk Allah. INGAT, TARGET HIDUP NAK BUAT TERBAIK UNTUK ALLAH !

2 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

عبده العمراوى said...



شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة مكافحة بق الفراش بالجبيل

Geo

free counters